miercuri, 12 martie 2008

Snowboard


Burton European Open 2007 Laax - cel mai important si mai mare concurs de snowboarding din Europa.. cam asa ar trebui sa sune inceputul acestui articol... dar evident este prea pompos si nu prea ar avea ce sa caute aici, asa ca o sa incerc sa reformulez intr-un limbaj mai potrivit.
Deci, openul este ca o salata, dar nu una de la McDo (o sa revin mai tarziu la renumitul loc de omorat silueta rideritelor), ci una pur mexicana, dupa urmatoarea reteta:
1. Alegi o statiune gandita special pt boarderi - ride si style cu free in fata
2. Faci petrecerile intr-un hotel special pentru rideri: Rider’s Palace
3. Chemi niste rockstaruri: Shaun White, Cheryl Maas, Heikki Sorsa, Travis Rice, Antti Autti si altii
4. La asta adaugi ceva sunet de tacamuri: Stereo MCs, The Locos - fostul Ska-P
5. Faci cel mai tare HP (nu e un pc) din Europa
6. Evident ungi totul cu niste sos de zapada proaspata si... gata.. ai o super salata de snowboarding.
7. Se serveste riderilor infometati si obsedati de silueta de catre niste luchadores* rai, mascati si mari

La fata locului cu totii ne infruptam din salata: simpli privitori, rideri si media-foto, tv + ceva veverite ratacite din hibernare. De fapt de veveritze nu as baga mana in foc, prea mult fum, cofeina si bere au aburit un pic lentila.
Ca orice povestitor care se respecta ar trebui sa zic ca Laax e in tara bancilor, ciocolatei si a ceasurilor scumpe - Elvetia. Are 2 snowparkuri, un super half-pipe, 400 de km de pista, iar 70% din statiune este la peste 2000m si cu asta am zis totul.
Acum ca am trecut de partea cu “a fost o data ca niciodata” si o sa stric putin povestea: prima zi a fost o vreme f frumoasa dar urmatoarele trei au fost cu furtuna (de zapada), ca tot nu ninsese mai de loc, asa ca mult asteptatul slope style nu s-a tinut. Atat superstarul Shaun cat si Antti Autti au venit doar ca sa vada cum arata fetele, sa dea autografe si sa fie fugariti de fotografi si jurnalisti mai mult sau mai putin acreditati. In special mr. White nu a avut nici un moment liber fiind prins din toate partile de catre fani, plus ca a fost urmarit tot timpul si de filmaciul sau personal care avea grija sa prinda toate sariturile... ca deh... imaginea de meserias cu munca se tine.
Dupa esecul din timpul primelor zile, pt ca noaptea nu a ratat nimeni figurile din baruri, a venit si vremea frumoasa, lustruirea pipe-ului si mult asteptatul concurs de HP (nu e nici laptop). Atat la masculin (unde trebuie spus ca greii au cam lipsit) cat si la babes s-au vazut super-tricks: 1080, flips si chiar si la fete 9-uri cab. La baieti maimuta de aur (premiul oferit de Motorola) s-a dus in brate la Crispin Lipscomb (sponsorizat de McDo-nalds).
La fete a fost o surpriza totala cu australianca Holly Crawford (Rossignol) aceasta scotand niste super trickuri (aici as numi 2 cab 7 in linie la o inaltime peste cactusi, cu mult) lasand-o mult in urma pe favorita Cheryl Maas (Volcom), care cu toate ca era precalificata, nu a reusit sa intre nici macar in finala.. bad day sau ceva in genul asta. Foarte tare si veteranul Xaver Hoffmann (RATIOPHARM) care la numai 33 de ani a fost decanul de varsta al competitiei si a ajuns pana in finala cu niste uriase cab 9.
Anul asta BEO-ul a avut ca specific Mexican life, asa ca HP-ul a fost impanat cu cactusi si vulturi hulpavi in asteptare de rideri care sa greseasca, peste tot se gaseau mustati false si sombrerouri. Am avut o formatie spaniola invitata: The Locos si demonstratie live de lucha libre .. aproximativ ;)
Junk food rulezz.. ha ha.. rautate de top-model hranit numa cu sushi si apa plata cu lamaie (si un strop de coniac Unirea), Crispin Lipscomb este sponsorizat de Marele Mac.. yup ...McDonalds, asa ca riderul sponsorizat de catre marele fast food a invins si s-a remarcat prin cea mai buna forma fizica ca sa zic asa si a plecat acasa cu marea maimuta de aur**.
Uitasem de viitorii heart-breakeri (juniorii), ca si de cei care au dreptul sa se bucure de Amsterdam (peste 18), care au sarit pestre slope-style datorita vremii mai mult decat capricioase (adica furtuna de zapada) si au trecut direct la HP (cu toate ca toti prefera marul***). 720 la baietzii si tot atat si la fete, unde Mirabele Thovex - Rossignol (castiga-toarea locului I la junioare, sub 18 ani) s-a urcat si pe podiumul de la senioare pe un foarte tare loc 2.
Cum eu iubesc cifrele o sa mai zic inca cateva: peste 25 de oameni au lucrat la traseu , 120 de rideri inscrisi, 17 ratrackuri, 34 de baxuri de tigari, multe multe beri, cativa rideri minori fericiti de catre un model asiatic f posesiv, vreo 85 de oameni de media, multe iPod-uri, si mai multe placi, vreo 3 legaturi rupte, 2 placi rupte, un ochi vanat, 3 wrestleri mexicani, 4 fosti membrii Ska-P si in final mult Burton si Motorola scris peste tot.
Ce as putea spune despre supersportivii pe care i-am vazut live: iubesc ceea ce fac, se si distreaza ... dar.. in noaptea de dinaintea concursului nu prea i-am vazut nici prin baruri si nici facuti praf prin vreun colt inainte de a intra in concurs.
Ca sa inchei povestea si reteta de salata v-as recomanda pentru pregatirea placii pentru zapada care tocmai a picat (pentru a fi in forma) o salata cu castraveti proaspetzi, rosii, marar, ciuperci, branza mozarella si stropita din belsug cu ulei de maslline... + apa plata cu lamaie

Niciun comentariu: